PRECONCEPTIEZORG

De tijd voor de zwangerschap is voor jullie een heel bijzondere periode.  Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen voorspoedig.  Toch is het verstandig om een zwangerschap goed voor te bereiden, risico's zoveel als mogelijk uit te sluiten en gericht over de zwangerschap na te denken.  Ook als de zwangerschap lang op zich laat wachten kan een gesprek rust geven of indien nodig een tijdige doorverwijzing.   Deze zorg is preconceptiezorg.

Het doel van preconceptiezorg is om vrouwen en hun partners reeds in een vroeg stadium adviezen te geven over levensstijl en gezondheid.  Onderzoek heeft aangetoond dat de periode rond de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap van groot belang zijn voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd.

Waarom preconceptiezorg?

  1. Gezondheidsbevordering van moeder en kind door voorlichting, risico-selectie en -indien nodig- behandeling.
  2. Bijdrage aan een goede gezondheid van moeder en kind op lange termijn.
  3. Informatie verstrekken over prenataal onderzoek, waardoor men meer tijd heeft om een goed onderbouwde beslissing te nemen.
  4. Het opsporen van de kans op het krijgen van een kind met aangeboren afwijkingen.  Bijvoorbeeld als er bepaalde ziektes voorkomen in de familie.
  5. Rust en duidelijkheid scheppen indien een zwangerschap langer op zich laat wachten en indien nodig tijdig verwijzen.

Vragenlijst.

Als jullie een afspraak willen maken voor een preconceptioneel consult kunnen jullie altijd telefonisch contact opnemen.  Op deze afspraak kunnen jullie zich al goed voorbereiden door een vragenlijst in te vullen en mee te brengen.  Bij het aanmelden zal ik een copie van deze vragenlijkst opsturen.

Het eerste consult.

Tijdens het eerste consult nemen we samen de antwoorden op de vragen door en geef ik jullie op basis daarvan advies.  Afhankelijk van de uitkomsten van dit gesprek volgt er eventueel een tweede afspraak of verwijs ik jullie door voor verder onderzoek, behandeling of aanpassing van de medicatie.

Foliumzuur?  Gewoon doen!

Het advies is dat iedereen die stopt met anticonceptie foliumzuur gaat gebruiken.  Deze tabletten verminderen de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje (neuraal buis defect).  Het is het beste om de tabletten tot de 10e week van de zwangerschap door te nemen.  Je kan deze tabletten bij de apotheek kopen.  Ook multivitaminen specifiek voor zwangeren bevatten de juiste hoeveelheid foliumzuur!

Puur Natuur!

Een zwangerschap is een natuurlijk proces.  Een goede voorbereiding, door middel van preconceptiezorg, kan de zwangerschapsuitkomst positief beïnvloeden.  Garanties kan uiteraard niemand geven, maar gelukkig verloopt de zwangerschap in de meeste gevallen zonder problemen!

 

Webdesign & Hosting by Data-Art