ZWANGERSCHAP

Proficiat, jullie zijn zwanger!
Hier vindt je de belangrijkste informatie met betrekking tot de zwangerschap.

Afspraken bij de vroedvrouw

Het is het beste als je een afspraak maakt op het moment dat je weet dat je zwanger bent.  Het is belangrijk om je in een vroeg stadium van de zwangerschap te zien omdat dan al meteen voorlichting en adviezen gegeven kunnen worden.

Het eerste gesprek met een vroedvrouw duurt ongeveer 1 uur en de vervolgcontroles ongeveer 30 minuten.  Tijdens het intake gesprek wordt er onder meer gesproken over je ziektegeschiedenis, eventueel vorige zwangerschappen, erfelijke aandoeningen en andere informatie die belangrijk is bij het verloop van je zwangerschap.  Het is goed om al voor het intake gesprek even na te denken over eventuele chronische ziektes of aangeboren afwijkingen in de familie.  Voorbeelden zijn suikerziekte, taaislijmziekte, Down-syndroom, open rug en spierziekten.  Tevens heb ik gegevens van je nodig om de termijn van de zwangerschap zo precies mogelijk vast te kunnen stellen. Om die reden is het goed om de begindatum van je laatste menstruatie op te schrijven.

Indien je ook controles bij de gynaecoloog hebt kan dit perfect samenlopen met controles bij de vroedvrouw.  Hieronder kan je zien wanneer je bij de vroedvrouw op controle komt. Je kan deze combineren met die van de gynaecoloog.

 • tot 24 weken zwangerschap            : om de 4 weken
 • tot 30 weken zwangerschap            : om de 3 weken
 • tot 36 weken zwangerschap            : om de 2 weken
 • tot de bevalling                             : elke week

Wanneer is het belangrijk om contact op te nemen?

 • Als je ongerust bent of dringende vragen hebt die niet tot een volgende controle kunnen wachten
 • Bij helderrood vaginaal bloedverlies
 • Als je duidelijk minder leven voelt vanaf de 26e week van de zwangerschap
 • In het geval je last blijft houden van pijnlijke 'harde buiken', die in hevigheid en frequentie toenemen.

Wat doet de vroedvrouw tijdens een controle?

 • Je bloeddruk en urine worden gecontroleerd
 • Ik voel aan je buik om de groei van de baby en de groei van de baarmoeder te controleren
 • Er wordt vanaf 12 weken zwangerschap naar het hartje van de baby geluisterd
 • Tijdens de controle is er altijd gelegenheid voor het stellen van vragen! tip: schrijf je vragen op, zwangeren zijn vaak vergeetachtig!

De echo's

Om de zwangerschapsduur en de 'uitgerekende datum' zo precies mogelijk vast te stellen is het belangrijk om een vroege echo te maken.   Dit noemt een termijnecho.  Bij iedereen wordt daarom vroeg in de zwangerschap een echo gemaakt.  Dit kan bij de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Omwille van mijn werk en kennis als echografiste zal ik ook een echo maken maar door de regels in België heeft deze geen medische draagkracht en vervangt hij dus geen echo van de gynaecoloog! 

Bloedonderzoek

Bij alle zwangere vrouwen wordt in een vroeg stadium van de zwangerschap bloed afgenomen voor onderzoek.  Dit bloedonderzoek is noodzakelijk om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen en je baby, indien nodig, te beschermen tegen bepaalde ziektes.  De afname van bloed voor dit onderzoek kan indien gewenst door mij gedaan worden of in het ziekenhuis via de gynaecoloog.

Webdesign & Hosting by Data-Art